Jakt

Jaktkommite'n informerar..


Duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt. Utmärkt sällskapshund.


Jack Russell terrier skall vara en karaktärsfull, aktiv, stark och smidigt byggd jaktterrier med flexibel kropp av medellängd. De kvicka rörelserna passar det alerta uttrycket

Jack Russell Terrierns historia som rovdjursskarp grythund har i flera led förädlats med olika egenskaper genom avelsarbetet fram till en utpräglad grythund. Rasen är ung i Sverige, har bara varit godkänd i lite drygt 10 år. Individerna mognar väldigt olika, både fysiskt och mentalt. Vissa är klara tidigt medan andra behöver mer tid innan de mognat och växt färdigt för uppgiften som krävs av en jakthund. I december 2005 fick rasen sin första SEJ(GS)CH. Adolf en inmönstrad svenskfödd hane. Under året som gått har rasen fått sina 2 första Nordiska Jakt Champions, även dessa svenskuppfödda.

De flesta som används i jakt är riktigt duktiga sprängare men fungerar även bra som förliggare. Det är inte en överskarp hund som ger sig på viltet. Jack Russeln brukar ha ett klokt arbetssätt och agera utifrån vad viltet hittar på och inte ta i mer än vad den behöver.

Flera av dessa egenskaper har gett Jack Russelln även jaktglädje och tålamod till spårnoggranna eftersök samt drivande/stöt jakt på klövvilt. Passar i dagens samhälle med mindre såtar och snabba omställningar. Den drivande jakten är individbaserad och det bör nämnas att många skallar bara vid synkontakt. En del individer fungerar även på vildsvin.

Ser vi hur vardagen ser ut idag har de flesta av oss med sig sina hundar i familjens vardagsliv. Det är inte att ta i och säga att 95 % av jakthundens liv är familjens vardagsliv och resterande 5% är jakthunden i det som den är avsedd för, d v s jakt.  En Jack Russell ska kunna jaga ena dagen, ställas ut andra, köra agility tredje för att bara ligga hemma och ta det lugnt den fjärde.


Inget utesluter det andra med denna underbara ras