JRT


Jack Russell Terrier


Jack Russell terrier är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck.

Rasen är framåt, orädd, social och vänlig med gott självförtroende.

Världens roligaste lilla hund.Duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt. Utmärkt sällskapshund.. Det är en positiv hund, förväntansfull och glad möter den de flesta utmaningar. Man ska vara medveten om att jaktinstinkten finns där, även om man inte tänkt använda hunden till jakt. Jaktinstinkten utgör en motor hos hunden, och den motorn kan användas till så mycket annat, till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök.

 

Hälsa


Jack russell är en frisk och sund ras. Den har inga kända rassjukdomar och inget hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben. Men rasklubben rekommenderar ögonlysning och patellaundersökning (lösa knäleder) av avelshundar.

 

Egenskaper / Mentalitet


Rasen har ett stort mod och självförtroende i en liten och söt förpackning. Den är mycket social och sällskaplig. Den var ju från början avsedd för grytjakt. Med detta i bakhuvudet, är det lätt att förstå varför en liten jack russell än i dag är så positiv, självständig och modig.


Storlek och utseende


Jack russell terrier är en karaktärsfull, aktiv, stark och smidigt byggd jaktterrier. Kroppen är längre än den är hög, bröstkorgens omkrets bakom armbågarna är ca 40–43 cm och mankhöjden är ca 25–30 cm. Vikten är ca 5–6 kg. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig (broken). Färgen är vit med svarta och/eller rödgula tecken.